Hurá do lesa – Jedlé houby I

Bedla červenající

Roste místy velmi hojně v jehličnatých a listnatých lesích od července až do října. Klobouk má podobný jako bedla vysoká, ale s průměrem pouze asi 12 až 15 centimetrů. Také lupeny husté a bílé, po otočení ale červenají až hnědnou, stejně jako dužina po poranění. Celý příspěvek

Nejedlé houby – II.

Nejedlé houby svými vlastnostmi sice nijak výrazně neohrožují lidské zdraví, i tak se ale jejich konzumace nedoporučuje. Jejich chuť je totiž povětšinou odporná. Použití nejedlé houby při přípravě pokrmu je tak jasným krokem ke kulinářskému neúspěchu. I tak jsou ale nejedlé houby velkou potěchou pro oko i nos.

Celý příspěvek

Jedovaté houby – I.

Jedovaté houby obsahují látky – toxiny, které vyvolávají otravu i po důkladném tepelném zpracování. U prudce jedovatých  hub stačí sníst jen kávovou lžičku pokrmu (muchomůrka zelená), u jiných stačí 1 nebo 2 houby (muchomůrka červená), u slaběji jedovatých 100-200 g syrových hub. Otravu samozřejmě mohou jedovaté houby vyvolat i po usušení, zamražení či naložení do octa (mnohdy jsou takové otravy zákeřnější, objevují se v době mimo Celý příspěvek

Bekyně mniška

bekyne_mniska_2Latinský název Lymantria monacha.

Je vedle lýkožrouta smrkového (Ips typographus) nejvážnějším škůdcem smrkových stejnorodých porostů. Je zařazena mezi hlavní kalamitní škůdce a dokáže zcela zničit Celý příspěvek

Brhlík lesní

brhlikJe to pták velký asi jako vrabec. Na hřbetě je zbarven šedomodře, bříško má většinou načervenalé. Přes oči se mu od zobáčku táhne černý proužek. Obratně šplhá po stromech, klepe hlasitě do kmenů a větví, rychle vlnkovitě létá. Vyskytuje se v párech, v zimě létá v hejnech sýkor. Je to obyvatel listnatých a smíšených lesů, zalétá často i mimo les. Hnízdí v dutinách stromů a také v budkách. Snůšku tvoří 5 až 8 vajíček.

Usually her clothes will reflect that
weight loss tipsHow Men’s Pants Should Fit

Datel černý

datel(Dryocopus martius). Datel je šplhavec velký téměř jako vrána (délka 46 cm, rozpětí křídel 64 až 68 cm, hmotnost 300 až 350 g). Obě pohlaví jsou černě zbarvená, samec má červenou „čepičku“, samice má červené pouze temeno. Datel šplhá po stromech odspoda nahoru jako ostatní šplhavci, ale létá téměř rovně. Vyskytuje se v lesích různých typů, mimo les jen zřídka. Celý příspěvek