Archiv rubriky: Les

Krasec borový

Krasec borovýKrasec borový – (Melanophila cyanea). Hezký, kovově lesklý, modrofialový, 7 až 13 milimetrů velký brouk patří mezi naše nejškodlivější krasce. Samičky nalétávají v letních měsících za slunných dnů na kmeny borovic, kde kladou vajíčka. Napadají především oslabené stromy Celý příspěvek

Slimák žlutý

Slimák žlutýSlimák žlutý – (Malacolimax tenellus) – Je to většinou žlutý nebo zelenožlutý drobný měkkýš s tělem dlouhým do pěti centimetrů. Povrch těla má jemně zrnitý, chodidlo světlé, sliz nažloutlý. Je to běžný slimák skoro Celý příspěvek

Ondatra pižmová

ondatraOndatra (Ondatra zibethicus) je náš největší hraboš původem ze Severní Ameriky. Šedohnědé či hnědé tělo je dlouhé do 40 centimetrů a dlouhý, plochý, šupinovitý ocas až 30 centimetrů. Spodní část těla je většinou Celý příspěvek

Kuna lesní

Kuna lesníKuna lesní (Martes martes).  Šelma způsobem života vázaná na lesní prostředí. Tělo má dlouhé až 50 centimetrů, ocas do 30 centimetrů. Tmavohnědá hustá lesklá srst přechází na tlapkách a na ocasu do černohnědé. Na hrdle má žlutou Celý příspěvek

Zmije obecná

zmije-obecnaZmije je zcela jistě náš nejznámější had, jako jediný může u nás uštknout a vyvolat projevy otravy u člověka. Žije v Evropě, v severní a střední Asii a hranice jeho výskytu zasahuje až na Dálný východ. U nás se vyskytuje Celý příspěvek

Hlemýžď zahradní

Hlemýžď zahradníHlemýžď zahradní (Helix pomatia), je náš největší plž. Má pravotočivou ulitu kulovitého tvaru, až pět centimetrů širokou a pět centimetrů vysokou, šedohnědé nebo žlutohnědé barvy. Žije zejména ve světlých lesích, v zahradách a sadech od nížin do středních poloh. Vybírá si přednostně Celý příspěvek

Roháč obecný

rohac-obecnyRoháč obecný – (Lucanus cervus). Největší středoevropský brouk je na našem území chráněný. Jeho velikost je proměnlivá podle toho, jakou měla larva výživu, pohybuje se od 28 do 85 milimetrů u samečka a od 30 do 45 milimetrů u samičky. Sameček má velkou Celý příspěvek

Užovka hladká

Užovka hladkáMilovice – 14.08. 2016. Blízko ohrady divokých koní a praturů. Užovka hladká (Coronella austriaca) je evropský nejedovatý had. Je široce rozšířena ve slunných a kamenitých křovinatých stráních a ve skalách. Vyhledává rovněž různé hromady sutě a další suchá a křovinatá místa. Loví především Celý příspěvek

Chroust obecný

chroust-obecnyZnámý brouk, který patří mezi nebezpečné lesní, polní a zahradní škůdce. Je asi tři centimetry velký, poměrně statný, má černý štít a hnědé žebernaté krovky. Samičky poznáme od samečků podle toho, že mají kratší lístky tykadlového Celý příspěvek

Užovka obojková

uzovka-obojkova(Natrix natrix) – Ačkoli je to náš nejhojnější had, přesto se jeho stavy během několika posledních desetiletí velmi prudce snížily. V naší přetvářené kulturní krajině ubylo původních mokřadních lokalit, ve kterých se přirozeně vyskytoval a rozmnožoval a s tím samozřejmě souvisí zúžení jeho Celý příspěvek