20. říjen – Den stromů v České republice

Prostřednictvím stromů pomáháme lidem nalézt cestu k přírodě i k sobě navzájem.

Den stromů je svátek, který se slaví po celém světě od poloviny 19. století. Datum oslav Dne stromů se liší podle klimatických podmínek jednotlivých zemí. Roku 1951 přijala FAO (Food and Agriculture Organisation) Spojených národů následující usnesení: Konference shledala jako potřebné, aby si všichni lidé uvědomovali jak estetickou a psychologickou, tak i hospodářskou hodnotu lesa, a proto se doporučuje,aby se každoročně ve všech členských státech slavil světový svátek stromu, a to v době, kdy se to za lokálních podmínek zdá být příhodné.

V České republice připadá Den stromů na 20. října.

Vznikl v USA, ve státu Nebraska, když osadník a novinář J. Sterling Morton začal v okolí svého domu sázet stromy, protože v širokém okolí žádné nebyly. Dne 10. dubna 1872, v první celostátní ‚Arbor Day‘ byl v Nebrasce zasazen více než jeden milion stromů.

V Izraeli je zvykem během svátku Tu bi-švat, který je znám též jako „Nový rok stromů,“ vysazovat stromy.

Desetitisíce stromků bylo zasázeno, láska k přírodě a ke stromoví v mnohém srdci probuzena. (Krásy našeho domova, 1920)

Tradice Stromkových slavností

V našich zemích byly „Stromkové slavnosti“ poprvé masově pořádány od roku 1906. Každoročně se konaly v mnoha českých a moravských městech – například v Praze, Plzni, Roudnici, Příbrami, Klatovech, Napajedlích. Zemská školní rada tehdy dokonce schválila den stromových slavností jako den volna.

Kromě krajinného či estetického významu stromů zdůrazňovali nadšenci z počátku 20. století také ekonomické výhody pěstování ovocných dřevin. Obce totiž mnohdy hradili finančním výtěžkem z ovoce obecní výdaje.

Během slavností se sázely desetitisíce stromů, mezi nimi například také známá Husova lípa pod Petřínem nebo všestudentská lípa Jarníkova na pražském výstavišti.

Znovuzavedení  tradice

Komunismem přerušená tradice byla v České republice obnovena v roce 2000. S nápadem opět slavit Den stromů přišli ředitel botanické zahrady Univerzity Karlovy a známý popularizátor stromů Václav Větvička a dřevosochař Martin Patřičný.

Datum oslavy svátku stanovili na 20. října, kdy stromy hrají všemi barvami a kdy je vhodné je sázet.

A jak se do svátku stromů zapojila Nadace Partnerství?

Nadace Partnerství myšlenku oslav Dne stromů rozvinula. V tento den se již tradičně vyhlašují výsledkycelostátní ankety Strom roku a stromové slavnosti se pomalu stávají znovuobnovenou tradicí po celé zemi.

Den stromů se nyní slaví 20. října nejen v České republice, ale i v Polsku a na Slovensku. Dvacátý  říjen se tak stal Středoevropským Dnem stromů.

00 miles from Ontario Mills Outlet Mall
miranda lambert weight lossWhy Pennsylvania’s Solar Plans Create Questions