Jak vybrat vánoční stromek

Jak vybírat řezané vánoční stromky?  Který druh zvolit a jak se o něj starat, aby byl krásný co nejdéle?  Dnes máte na výběr nejen z téměř desítky druhů jehličnanů, ale můžete zakoupit i stromek v květináči, který bude jako zelený kamarád sloužit, vonět a zdobit po více let. Léto může trávit na zahradě i na balkóně.

Výběr druhu: smrček, borovičku, jedličku?

  • Nejlevnější a nejběžnější smrk ztepilý vydrží svěží nejkratší dobu, jeho jehličí v teple brzy opadává. Ale na týden či dva dobře poslouží.
  • Vyšší trvanlivost má smrk pichlavý a bílý, který je také hustší a košatější, vybírat můžete i z atraktivních, stříbrně a modrošedě zbarvených variet.
  • Douglaska tisolistá je poměrně trvanlivá, má pěkné, jemní a lesklé tmavozelené jehličí, které nádherně voní po citrusech. Tento smrku podobný strom pochází ze Severní Ameriky, u nás na mnoha místech zdomácněl.
  • Jedle kavkazská je díky své kráse a trvanlivosti královnou mezi vánočními stromky. Má dokonalou korunu a jehlice neopadávají ani příliš neblednou.
  • Ani naší jedli bělokoré jehličky neopadávají, ale po dvou týdnech při pokojové teplotě ztratí sytou barvu.
  • Velmi trvanlivá a také voňavá je i borovice. Řidší vzhled borovice lesní lze dobře doplnit velkým ozdobami.
  • Neopadává ani velmi krásná borovice černá, která má hustší korunu a ještě delší a bohatší jehlice, nežli její lesní sestra.

Trvanlivost kromě druhu stromku výrazně ovlivňuje i teplota, vzdušná vlhkost, vhodný stojánek s nádrží na vodu.

Vánoční stromky se obvykle pěstují na speciálních plantážích na lesní i zemědělské půdě. Část vánočních stromků pochází z prořezávky, která má za cíl zlepšit zdravotní stavu rostoucího lesa. Smrk s borovicí rostou do „vánoční“ výšky zhruba 5 až 6 let, jedle asi 7 let. Nejoblíbenější jsou v Česku smrky a borovice vysoké 175 až 200 cm.

Jak udržet stromek co nejdéle krásný

Pokud stromek koupíme s předstihem, skladujeme jej na co nejchladnějším místě, nejlépe ve stínu na zahradě či balkóně.

  • Pokud nemrzne, vložíte kmínek do kbelíku s vodou.
  • Dřív, než stromek přenesete dovnitř, odřízněte z kmínku asi 2 cm, aby se obnovila sací schopnost.
  • Velký význam má stojánek s nádržkou na vodu. Stromek řeznou plochou kmínku vodu nasává a vysychá proto mnohem pomaleji. Funguje stejně, jako květiny ve váze. Speciální stojan se zásobou vody dokáže udržet i jehličí na obyčejném smrčku  10 až 14 dní. Na přísun vody jsou nejnáročnější smrky, nejméně pak jedle a obzvláště nejvíce pěstovaná jedle kavkazská.
  • Umístěte stromek na co možná  nejchladnější místo. Těsně vedle topení bude jeho životnost nejkratší.

Důležitá není jen čerstvost, ale především kvalita skladování. Ideální jsou teploty kolem nuly a nižší. Stromek musí mít při koupi pružné větvě a ohebné, svěží jehličí.

 

It’s usually the front left wheel of the cart
snooki weight lossNike Zoom Kobe 6 Grinch Christmas